19 de novembre de 2015

Biblioteca Josep Pla de Sant Pere de Ribes

Aquest any: llegim?

Quin començament de tardor més atapeït d’activitats a la Biblioteca Josep Pla. Recordàvem que els començaments de curs sempre porten molta feina a la biblioteca però aquest any el recordarem especialment per haver estat una tardor farcida de molta activitat: un no parar!

Les dues biblioteques de Sant Pere de Ribes, la Manuel de Pedrolo i la Josep Pla, vam proposar-nos treballar per promoure la lectura aprofitant l’avinentesa de l’Any de les Biblioteques, i en aquest sentit vam posar fil a l’agulla per renovar part de la proposta de visites escolars d’aquest curs 2015-2016, encetar noves propostes per apropar-nos als instituts, i seguir aprofundint en els laboratoris de lectura per treballar la lectura compartida a nivell de família. Però ens vam anar engrescant, i engrescant i engrescant, fins el punt de posar en marxa, també, nous projectes que encomanessin les ganes de llegir entre els usuaris de la sala infantil, i d’aquí va sorgir la proposta de dos nous clubs de lectura: el Súperlectors per als nois i noies del Centre Obert de Les Roquetes, i el Megalectors obert a tots els nens i nenes de tercer a sisè. A mitjans mes de novembre totes les idees que ens havíem proposat abans de l’estiu ja les hem executat o estan en marxa, i totes elles han tingut una bona acollida pel que des de la biblioteca en fem una valoració molt positiva i ens anima a seguir-hi treballant.

Quines són les novetats que hem treballat a nivell de visites escolars? Cada final de curs valorem com ha anat i ens vam adonar que, si bé explicàvem algun conte, hi havia visites que calia revisar i canviar-les precisament per difondre la lectura el món dels contes entre els alumnes. Les visites que vam veure clar que volíem redefinir eren les de primer i segon d’Educació Primària, en les que fins aquest curs es muntava la visita en forma de joc. Els nens i nens de primer i segon estan en ple procés d’aprenentatge lector i ens venia de gust potenciar-ho! I així ho hem fet. La visita dels primers treballen el món dels contes barrejant-los basant-nos en la col·lecció de contes ‘desexplicats’ que ens encanta. També té un format força lúdic però comencem la visita explicant el conte d’El Patufot, i després d’una manera molt divertida fem grups, i cada grup inventa un conte amb personatges, objectes i escenaris de contes populars que tots coneixen (fan una barreja de conte molt divertida i s’ho passen d’allò més bé!). La visita dels segons està penada perquè llegeixin una estona en parella i ens hem basat en un dels laboratoris de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers que ens tenia enamorades, el del Barri de la imaginació.

Súperlectors i Megalectors està en marxa: 10 nens i nenes en el primer, i 14 en el segon seran els que estrenin aquestes dues propostes de lectura. Una lectura que farà cadascú al seu ritme, sense buscar competències i fer curses, només pel simple fet de llegir (alguns perquè els agrada moltíssim, d’altre’ pels que els cal una empenteta).

I la sorpresa d’aquest curs han estat els instituts, en especial l’Institut Alexandre Galí, veí de la Biblioteca Josep Pla i amb el que fins ara ja havíem provat de col·laborar alguna vegada però no havia acabat de quallar. Aquest cop sí! Aquest curs 2015-2016 treballarem colze a colze per promoure la lectura conjuntament i ho farem gràcies a una iniciativa conjunta: el projecte Llegir 30’ per als alumnes de 1r i 2n d’ESO. Aquests nois i noies llegiran mitja horeta al pujar del pati. Nosaltres els vam preparar 8 lots de 30 documents per llegir a l’aula, vuit perquè són quatre primers i quatre segons. Aquests lots, formats de llibres d’I3, JN i còmics els tindran tot el curs a la classe. Preparar els lots ens va permetre adonar-nos que cal rentar la cara als prestatges d’I3 i JN, hem comprat fons nou més atractiu i ‘de moda’, hem creat el racó del JN just al costat de la porta d’entrada a la sala infantil i estem treballant en l’esporgada (molt necessària!). Ho teníem una mica abandonat, deixat de costat segurament pel fet de pensar que aquesta edat no llegeixen gaire però, vist des d’una nova perspectiva… segur que en teníem part de culpa amb un fons tan vellet, poc atractiu i ‘demodé’! Dimarts 3 de novembre l’Ester, la directora, va anar a la biblioteca de l’institut i va fer un taller per presentar el projecte Llegir 30’. Va fer 4 sessions del taller, i a cada sessió hi van haver dues classes a l’hora, pel que uns dos cents alumnes van dedicar una horeta a reflexionar sobre la lectura fent una activitat al voltant del conte Diapasón, de Laëtitia Devernay: us el recomanem! Llegir imatges, llegir un conte passant pàgina per pàgina, llegir-lo desplegat com un acordió, llegir paraules i reflexionar sobre llegir i el que comporta, ja que fi al cap, llegim a tota hora no només 30 minutets al dia, i llegir ens serveix per tot! Parlant amb la coordinadora pedagògica de l’institut i el director també vam encabir una formació d’usuaris per aquests alumnes i també l’hem posat en pràctica aquesta tardor! Grup a grup han anat passant per la biblioteca i han dedicat una hora a aprendre el seu funcionament  bàsic, i una hora a fer una activitat de recerca d’informació per grups per resoldre tot un seguit de preguntes al voltant d’un quadre.

Per tancar aquesta entrada del blog, una mica llarga, deixar constància que la promoció de la lectura no només toca aquest any de les biblioteques. És una feina que cal treballar-hi a fons curs rere curs, amb paciència, buscant quina pot ser la manera més creativa d’arribar a aquells nens i nenes, nois i noies i encomanar-los les ganes d’agafar un llibre, fullejar-se’l i llegir-se’l de dalt baix, i després un altre, i un altre… Intentem posar-hi el nostre granet de sorra, i quan veiem que agrada el què fem recompensa i enriqueix molt!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s